De biedstrategieën van Google Ads uitgelegd

De biedstrategieën van Google Ads uitgelegd

Grote kans dat je gebruik maakt van Google Ads en daarbij biedstrategieën bent tegengekomen. Wij leggen ze verder uit.

De biedstrategieën van Google Ads uitgelegd

Er bestaat een grote kans dat je al gebruik maakt van Google Ads en daarbij bepaalde ingesteld biedstrategieën bent tegengekomen. Maar wat zijn dit nou precies en welke kies je? Je verwacht het misschien niet maar wij zien vaak accounts van bedrijven waarbij de directeur en/of zijn (online) marketing medewerker zelf campagnes hebben opgezet waarbij de biedingen niet logisch zijn, of zelfs gewoon helemaal niet goed ingesteld. Deze strategieën zijn echt de ruggengraat van je campagnes, bepalend voor de uitgaven aan specifieke acties zoals klikken, vertoningen, of conversies. Met dit probeer ik je eenvoudig en beknopt uitleg te geven over de diverse biedstrategieën die Google Ads biedt en hun betekenis.

Begrip van een biedstrategie

Belangrijk voor het begrijpen van Google Ads is dekennis van het veilingsysteem waarop het platform draait. Bij elke zoekopdracht vindt een veiling plaats, waarbij de Ad Rank beslist welke advertenties getoond worden en in welke volgorde. Deze rangschikking is een resultaat van de vermenigvuldiging van je maximale kosten per klik (CPC) bod met de kwaliteitsscore van je advertentie.

Het instellen van dit maximale CPC bod is waar biedstrategieën een rol spelen. Ze bieden een manier, handmatig of geautomatiseerd, om de hoogte van je biedingen te bepalen. Dit heeft directe invloed op de zichtbaarheid en frequentie van je advertenties in de zoekresultaten, en dus uiteindelijk op je algehele campagneresultaten.

Automatisch versus handmatig bieden

Binnen Google Ads bestaat de keuze tussen automatische en handmatige biedstrategieën. Automatische biedingen benutten geavanceerde algoritmes en machine learning om biedingen te optimaliseren, voortdurend aanpassingen makend voor de beste resultaten. Handmatige biedingen daarentegen geven je volledige controle over je biedingen. Een tactiek kan zijn om te starten met handmatig bieden om waardevolle data te verzamelen, en vervolgens over te schakelen naar automatisch bieden voor verfijnde resultaten.

Overzicht van Google Ads biedstrategieën
  • Handmatige CPC-biedingen: Hiermee heb je de controle over de maximum CPC-biedingen voor advertentiegroepen of individuele zoekwoorden.
  • ECPC (Enhanced Cost Per Click): Te combineren met handmatige biedingen voor het automatisch aanpassen van biedingen om conversies te maximaliseren.
  • Klikken Maximaliseren: Streeft naar het verkrijgen van zoveel mogelijk klikken binnen je budget.
  • Conversies Maximaliseren: Richt zich op het maximaliseren van conversies binnen je budget, zonder focus op de doelkosten per actie.
  • Conversiewaarde Maximaliseren: Probeert de totale conversiewaarde te verhogen binnen het budget, zonder specifieke aandacht voor het rendement op advertentie-uitgaven.
  • Doel-CPA (Cost Per Action): Streeft naar het maximaliseren van conversies met behoud van je doel-CPA.
  • Doel-ROAS (Return On Ad Spend): Gericht op het maximaliseren van conversiewaarde binnen het budget en je doel-ROAS.

Het kiezen van de juiste biedstrategie

De keuze voor een biedstrategie is afhankelijk van je campagnedoelstellingen, budget, en hoeveel controle je wenst over je biedingen. Overweeg zorgvuldig welke strategie het meest in lijn ligt met je doelen en herzie regelmatig de prestaties. Voor wie op zoek is naar diepgaand advies of een evaluatie van hun huidige Google Ads-prestaties, staan wij graag voor je klaar met specialistische ondersteuning en bieden we een gratis audit aan.

Door de juiste strategie te kiezen en deze te verfijnen op basis van prestatiegegevens, kun je een aanzienlijke impact maken op de effectiviteit van je online advertentie-inspanningen.

De biedstrategieën van Google Ads uitgelegd

Eigenaar van Big Thinkers. Passie voor het helpen van organisaties. Drinkt (veel) zwarte koffie.